Smart Factory România anunță lansarea oficială a ecosistemului național care oferă cadrul optim pentru reunirea tuturor companiilor și instituțiilor – furnizori și utilizatori de tehnologii – care doresc să participe la transformarea digitală a fabricilor conform conceptului Industry 4.0 prin investirea în eforturi de cercetare și inovare.

Industria producătoare se confruntă cu tot mai multe provocări precum: competiția globală, reducerea costurilor și a termenelor de livrare, a ratei erorilor și a neconformităților și nu în ultimul rând reducerea emisiilor de dioxid de carbon pentru aplicarea pactului verde european. Implementarea conceptului Industry 4.0 pentru eficientizarea producției oferă soluția acestor provocări globale.

Președintele asociației, Conf. Dr. Ing. Bogdan-Constantin Pîrvu, declară că:

Pentru a răspunde acestor provocări, Smart Factory România propune un concept multilateral care are ca scop sprijinirea transformării digitale a întregii fabrici, de la linia de producție până la infrastructura IT și departamentele administrative. Transformarea digitală presupune un proces complex și îndelungat, însă Smart Factory România ajută fabricile nu doar să intre în programul de transformare Industry 4.0, ci oferă suportul necesar pe toata durata procesului, de la o retehnologizare potrivită pentru un raport optim investiție-beneficii, până la achiziția datelor de la mașini și interconectarea diferitelor insule informaționale pentru optimizarea proceselor relevante din fabrică”.

Pe lângă misiunea principală de a dezvolta și implementa viziunea Industry 4.0  într-o societate românească digitalizată, organizația mai are ca obiective: formarea de specialiști cu abilități adecvate în toate fabricile din România, precum și activități didactice, de formare și antreprenoriat.

Principalele servicii oferite de organizație sunt cele de testare și validare a tehnologiilor, identificarea investițiilor, transferul de cunoștințe în cadrul ecosistemului, cât și instruirea și sprijinul pentru dobândirea competențelor digitale.  Participanți în diverse proiecte de cercetare și inovare, expertiza membrilor Smart Factory Romania acoperă un spectru larg de know-how, de la definirea viziunii unui sistem, produs sau serviciu la dezvoltarea acestuia ca o implementare industrială în producție.

Reprezentantul unuia dintre parteneri declară că acestea sunt pârghii de exploatat pentru a intensifica investițiile în cercetare și inovare, acțiuni esențiale pentru viitorul industriei și al producției din România.

În cadrul organizației s-au dezvoltat deja prototipuri pentru validarea conceptelor și a tehnologiilor relevante pentru transformarea digitală a fabricilor. Smart Factory România invită organizațiile care împărtășesc aceeași viziune de dezvoltare a sectorului industrial din România să se alăture inițiativei.

Date de contact

Smart Factory Romania
Emil Cioran nr.4, 550025, Sibiu, România
Persoană de contact : Conf. Dr. Ing. Bogdan-Constantin Pîrvu
e-mail : contact@smartfactoryromania.ro
www.smartfactoryromania.ro

Despre Smart Factory Romania

Organizația nonprofit Smart Factory România a fost înființată în anul 2020 în Sibiu la inițiativa Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu căreia i s-au alăturat parteneri din sectorul privat cu expertiză în cercetare, dezvoltare și inovare.